In de oorlogsjaren was er weinig zoet, dus gebruikte men worteltjes als alternatief.
Voor 8-12 personen
30 min prep plus afkoelen
40-45 min bakken (ken je oven)
Nodig:
175 zachte boter of maragarine
110 gr licht bruine basterd suiker
2 eieren (m)
250gr zelfrijzend bakmeel
1/2 theelepel kaneel poeder
25 gr marmalade
rasp van 1 sinaasappel
60 gr rozijnen
225 gr fijn geraspte worteltjes
4-5 eetlepels melk of sinaasappelsap
Verwarm je oven voor op 180C, en spray met baukje en beleg met bakpapier, een vorm van 18-20 cm in het rond.
1. Créme de boter met de suiker totdat het licht en luchtig is. Mix de eitjes even apart en voeg bij het boter mengsel.
2. Zeef de bloem met de kaneel en vouw dit door het beslag, samen met de marmalade, rasp van de sinaasappel en de rozijnen. Mix dan de geraspte worteltjes erbij.
3. Doe er wat melk of sinaasappelsap bij totdat je een mooie consistentie hebt. Giet het beslag in je bakvorm en maak de bovenkant ietsje glad.
4. Bak het geheel af in 40-45 minuten (ken je oven!) totdat een satéprikker er schoon uitkomt. Laat de cake zeker 15 minuten in de bakvorm afkoelen voordat je hem op je cakerooster volledig laat afkoelen.
5. Het is nu mogelijk om een mascarpone topping aan te brengen mocht je dit willen.
Nodig:
170 gr Mascarpone of ander merk
60 gr boter of margarine
110 gr poedersuiker
een paar druppels vanille extract.
Voor de topping crémen we de mascarpone en de boter daarna de poedersuiker en de vanille extract. Bedek de bovenkant van de worteltjes cake ermee.
Versier naar hartelust!
Bak Ze!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten