dinsdag 17 september 2013

"Christmas Cake" uit Groot-Brittannië




   "Christmas Cake"  uit Groot-Brittannië


Dit is een zeer rijke met in alcohol gedrenkte vruchten gevulde ronde cake die het altijd goed doet maar vooral met de kerstdagen.  Wie hem goed bedekt en afgesloten bewaard en hem af en toe een "slokje" geeft kan hem nu maken en rond de Kerst heerlijk opeten.


Boodschappen Lijst:

In een grote kom:

175 gr Bigareaux of rode glacé kersen
350 gr krenten
225 gr rozijnen
225 gr blanke rozijnen
175 gr in stukjes geknipte gedroogde abrikozen
75 gr  fijn gesneden "candied peel"of cassata
4-5 eetlepels Cognac of Brandy, plus extra om te cake af en toe te "voeden".


275 gr Bloem
1/2 theelepel geraspte verse nootmuskaat
1/2 theelepel sinterklaas kruiden of als je hebt: Mixed Spice

400 gr zachte boter
400 gr donker bruine suiker
5 grote eieren

65 gr gehakte amandelen
1 eetlepel donkere stroop of als je hebt: Treacle
geraspte schil van een citroen
geraspte schil van een sinaasappel






Om te versieren:

Geblancheerde amandelen
Bigareaux of rode glacé kersjes door de helft gesneden

Eventueel een leuke kerstversiering bij het serveren


Om te beginnen:

Snijdt alle kersjes in kwartjes, doe ze in een zeef en spoel ze af. Droog ze daarna goed af met keukenpapier.  Doe ze samen met alle andere vruchten in een grote kom. Roer de alcohol erdoor, dek af en laat het een nacht op een koele plaats staan.

De volgende dag:

Wees er zeker van dat je nu niet gestoord kan worden!  Door niemand. ook jezelf niet. En wees er zeker van dat je de oven tot wel 4 en een half uur ongestoord kan gebruiken.

Verwarm je oven voor op 140C. Spray of beboter je 23 cm ronde springvorm en doe er een dubbele ronde laag bakpapier in. Bedek de rand met een hoogopstaande rand van bakpapier. Knip nog maar 2 ronde lagen extra want die heb je straks nodig om de cake, voor dat je hem in de oven zet, af te dekken.






Meet alle ingrediënten af en doe ze in je keuken machine kom of een kom voor je handmixer.
Mix alles goed door elkaar totdat het 1 geheel is. Wees er zeker van dat je niets bent vergeten, loop desnoods je lijst met ingrediënten nog even langs. het is nu een grote brij geworden.






Neem je kom met in Brandy (goedkope Cognac) geweekte vruchten en roer dit met een (houten) lepel goed om en om door je cake mix. Wees grondig maar niet ruw. Lepel alles nu in je voorbereidde en beklede bakvorm en maak het zo glad mogelijk met de bolle kant van een (metalen)lepel. Versier de cake met de geblancheerde amandelen en wat gehalveerde Bigareaux of glacé kersjes. Duw ze zachtjes maar niet te diep in de cake mix. Bedek dit alles nu met de dubbele laag bakpapier.




 
 
 


Zet de cake in je voorverwarmde oven en je klok op een oventijd van 4 tot en met 4 en een half uur, totdat de cake stevig aanvoelt en een saté prikker er schoon uitkomt. Laat hem in de bakvorm afkoelen totdat hij bijna lauw is. Haal hem uit de vorm, haal zeer voorzichtig het bakpapier eraf en laat hem verder afkoelen op je cake rek.




Maak kleine gaatjes in de bodem of de bovenkant met je saté prikker en gooi daar wat meer Brandy in. Als de cake echt helemaal koud is, kun je hem stevig inpakken in dubbele lagen bakpapier en daarna in aluminium folie. Doe hem dan verpakt en afgesloten in een cake bewaar doos. ( Hema o.i.d)  Bewaar de cake op een koele plaats, dit kan tot zelfs 3 maanden. Geef hem af en toe wat Brandy, dan blijft hij lekker.  Wel eerst even uitpakken en daarna weer inpakken.

Als je wilt kun je de vruchten naar eigen keuze aanpassen maar zorg dat het gewicht hetzelfde blijft.


                                                Volgegooid met Brandy en inpakken maar!

                                                         Tot Kerstmis!


                                                               "Succes"






 




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Cactus Gratis patroontje van Spin a Yarn Crochet (Camilla Cactus) Ik heb een haaknaald gebruikt van Clover 3,5 mm Voor Acryl heb ik Stylecra...