zondag 6 december 2015

Ei-vrije Champignon en Parmezaanse quiche van Ilse !

Een overheerlijke ei-vrije quiche geserveerd met een spinazie paprika salade, naar een idee van en gebakken door Ilse.

Men neme voor de bodem:
225 gr patent bloem
100 gr boter
25 gr geraspte parmezaanse kaas
mespunt cayenne peper (optioneel)
heel erg koud water (4-5 eetlepels)

Voor de vulling:
40 gr boter--- verdeeld in 10 gr en 30 gr
250 gr champignons dun gesneden in schijfjes
2 bosuitjes, dun gesneden
100 gr uitgebakken bacon (optioneel)

Roux:
35 gr patent bloem
375 ml halfvolle melk
2 eetlepel fijngesneden bieslook
125 gr parmesaanse kaas

Voor de salade:
100 gr jonge spinazie
1 á 2 paprika's fijn gesneden

1. Met de hand of met de keukenmachine mengen we de bloem, boter, kaas en peper met genoeg koud water om een mooie bal te vormen. 4 á 5 eetlepels ongeveer. Gooi het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed er een mooie zachte bal van. Rol het uit tot een lap, iets groter dan je quichevorm van 23 cm. Leg het deeg mooi in de vorm, prik er voorzichtig met een vork wat gaatjes in om een natte deegkorst te voorkomen. Snijd de lelijke deegrand weg. Doe er plastic folie over en zet het 30 minuten in de koelkast.

2. Verwarm je oven op 180C. Smelt 10 gr boter in een sauspan en doe hier de champignons en de uitjes bij. (Evt. wat stukjes uitgebakken bacon) Roer, al kokend in de pan totdat de champignons zacht zijn. Gooi het mengsel in je vergiet en laat uitlekken.

3. Smelt de overgebleven boter in je pan. Doe de bloem erbij, kook en blijf almaar roeren totdat het een beetje borrelt. Haal de pan van het vuur en giet beetje bij beetje de melk erbij. Blijven roeren. Kook het en roer het, 5 minuten of totdat het mengsel dikkig en lobbig wordt.  Haal van het vuur. Breng op smaak met peper en zout. Doe de helft van de bieslook en de helft van de parmezaanse kaas erdoor. Afdekken en wegzetten.

4. Haal je bodem uit de koelkast en leg er eerst het bakpapier en daarna de keramische bakbonen op. Bak dit geheel voor zo'n 10 minuten. Haal daarna de bonen en bakpapier weg. Bak de bodem voor 5-10 minuten langer totdat hij goudbruin is. Haal uit de oven en zet weg.



5. Zet je oven nu op 200C. Giet eerst het champignon mengsel in de bodem en daarna het bloem mengsel (roux). Besprenkel de rest van de kaas erover. Bak het geheel in 10-15 minuten af. Besprenkel er wat gesneden bieslook over.

6. Combineer de spinazie en de paprika in een kom en serveer bij de quiche.

Als je wat deeg over hebt van de bodem, rol het uit en druk er een leuke vorm uit. Leg dit voordat je de quiche afbakt bovenop het roux mengsel. In dit geval is het een Gingerbread Man geworden met 2 krenten als ogen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Cactus Gratis patroontje van Spin a Yarn Crochet (Camilla Cactus) Ik heb een haaknaald gebruikt van Clover 3,5 mm Voor Acryl heb ik Stylecra...