dinsdag 1 december 2015

Cranberry en Walnoten Cirkel Brood uit de Kitchencourt Lane Bakery



Dit recept komt oorspronkelijk uit Salem. Nu maar hopen dat er niet mee gehekst is, want hij smaakt ontzetten lekker. Je moet even geduld hebben maar dan heb je ook wat!

Men neme:
70 gr fijne kristal suiker
zakje levure gist 7 gr
1/2 theelepel zout
420 gr patent bloem en extra voor bestuiven
125 ml water
125 ml melk
80 gr boter in dobbelsteentjes

voor de vulling:
1 kop vol in 1/4 gesneden verse of bevroren cranberries
50 gr licht bruine basterd
60 ml water
14 gr boter
1 eetlepel citroensap
50 gr gehakte walnoten (optioneel)

Krokante bovenlaagje:
20 gr patent bloem
28 gr of 2 eetlepels fijne kristal suiker
15 en 15 gr koude boter (dus verdeeld)

1. In een grote kom doen we 140 gr van de bloem, de suiker aan de ene kant, het gist aan de andere kant en het zout in het midden. (Zout doodt gist)
Verwarm de melk, water en de boter maar niet heet! (Hitte doodt gist) Roer met je handen door elkaar todat je een lekker papje hebt. Doe hier de rest van de bloem bij en meng met je handen totdat je een heerlijk zacht deeg hebt.

2. Leg deze bol op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed 5-6 minuten, liefst iets langer, totdat je een heerlijk mooi deeg hebt. PLaats deze bol in een met olijfolie ingevette kom, draai hem even om in de kom en doe er een plastic folie of handdoek over. Zet het op een warme plek en laat het deeg rijzen totdat het is verdubbeld. 1 á 2 uur. Hoe langer hoe beter.

3. In de tussentijd maken we de vulling: In een pannetje mengen we de cranberries, bruine suiker en water. Kook op een zacht vuur, zo'n 15 minuten totdat ze zacht zijn. Haal van het vuur, roer de boter, het citroensap en als je wilt de walnoten erdoor. Laat afkoelen.

4. Sla het deeg in elkaar. Leg het op een met bloem licht bestoven werkblad. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van     cm. Doe de vulling erop en smeer uit tot vóór 2 cm van het einde van de lap. Begin met rollen aan de lange kant. Kneed de eindjes aan elkaar. Leg de rol nu in je ingevette (Olijfolie, baukje of boter) brood vorm. Arrangeer een beetje zig zag zodat hij past.

5. Voor het krokante bovenlaagje:
In een kleine kom mengen we de bloem en de suiker, snijd er 14 gr koude boter in totdat het op broodkruimels lijkt. (kan ook met de hand) Smelt de rest van de boter. Borstel dit over het brood en strooi de kruimels erover.

6. Pak alles in een schone theedoek in en zet het 45-50 minuten op een warme plaats zodat het deeg verdubbeld. (hoe langer hoe beter) Verwarm nu je oven op 180C.

7. Bak het brood 50-60 minuten af totdat het goudbruin is en hol klinkt als je er op klopt. Haal het voorzichtig uit de vorm en zet het op je cakerooster om aftekoelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Cactus Gratis patroontje van Spin a Yarn Crochet (Camilla Cactus) Ik heb een haaknaald gebruikt van Clover 3,5 mm Voor Acryl heb ik Stylecra...