zaterdag 27 augustus 2016

Pistache, Kardemom en Citroen Sprenkel Cake







Een heerlijke cake om te maken, maar ook om van te smullen!



Voorbereidingstijd: Ongeveer 30 minuten
Baktijd: 45-50 minuten plus afkoelen
Maakt 1 cake

Nodig:
100 gr gepelde pistache nootjes, plus extra om te versieren. ( 1 bakje van de AH is ongeveer 78 gr gepelde pistache)
125 ml zonnebloem olie
125 gr fijne kristal suiker
2 eieren (L)
1 theelepel vanille extract
1 theelepel kardemom poeder
de rasp van 1 schone citroen

100 gr patent bloem
30 gr amandelmeel
priegel zout
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baksoda
50 gr sour cream (AH De Zaanse Hoeve 125)

Voor de Citroen siroop
2 citroenen uitgeperst
120 gr fijne kristal suiker

Voor het suikerlaagje
75 gr poedersuiker
1 á 2 eetlepels citroensap

Decoratie: Gedroogde of eetbare bloemenblaadjes

1. Verwarm je oven voor op 180C. en zet je cakeblik klaar met baukje bakspray en bakpapier. (Ken je oven. Zet gerust 10 graden lager als je cake te snel rijst en openbarst).

2. We verpulveren de gepelde pistache nootjes tot een poeder in een keukenmachientje. Niet te lang anders wordt het olie, en dus te vochtig.

3. In een grote kom mengen we de zonnebloem olie en de suiker. Doe de eieren erbij, vanille, kardemom en de rasp van de citroenen. Roer om tot alles goed is gecombineerd.

4. In een andere kom doen we de bloem, gemalen pistache, amandelmeel, priegel zout, bakpoeder en baksoda. Roer goed om totdat alles goed is gecombineerd. Roer nu de natte bij de droge ingrediënten.  Doe er de sour cream bij en meng goed door met een spatel.

5. Giet het mengsel in je cakeblik en bak het in 45-50 minuten af. (hier geldt weer : ken je oven). Als je cakestester er schoon uitkomt is de cake gaar.

6. Ondertussen heb je de siroop gemaakt: Verhit de suiker en de citroensap in een pannetje en breng het even tot het kookpunt. Laat afkoelen en zet weg.

7. Zodra de cake uit de oven komt prik je er gaten in. Niet te grof. Giet 2/3 van de siroop over de cake terwijl hij nog in het blik zit. Laat 10 minuten afkoelen. Doe de helft van de bewaarde pistache nootjes (voor de decoratie) in de rest van de siroop.

8. Als de cake is afgekoeld haal je hem uit het blik en zetje hem op een cakerooster. Zet het cakerooster bovenop een groot vierkant cakeblik om straks lekken op je aanrecht te voorkomen.

9. Voor de citroen suikerlaag zeef je de poedersuiker in een kom en roer er het citroensap door. Tot je de juiste consistentie hebt. De een wil wat dikker de ander juist niet. Sprenkel dit over de afgekoelde cake.

10. Hak de rest van de overgebleven pistache nootjes fijn en strooi dit over de suikerlaag. Daarboven op gaan de in de siroop gedompelde pistache nootjesen wat eetbare bloemen of gedroogde rozenblaadjes.

                                        "Bak Ze"!



Dit recept is afkomstig van 1 van de kandidaten van een beroemd Engels bakprogramma.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Cactus Gratis patroontje van Spin a Yarn Crochet (Camilla Cactus) Ik heb een haaknaald gebruikt van Clover 3,5 mm Voor Acryl heb ik Stylecra...