Een heerlijk Gember koekje met de typische gekrakte bovenkant. Echte Cornish Fairings!
Nodig:
200 gr gewone patent bloem
1/2 theelepel zout
1 en een 1/2 theelepel bakpoeder (Oetker)
1 en een 1/2 theelepel baksoda (arm&hammer)
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneel poeder
100 gr ongezouten boter, blokjes
100 gr suiker
4 eetlepels golden syrup (Lyle's)
1 eetlepel melk
1, Verwarm je oven voor op 180C. (Die van mij gaat op 175C. Ken je oven) Beleg 2-3 bakplaten met bakpapier.
2. Mix de bloem, zout, bakpoeder, baksoda en de kruiden in een grote kom. Doe de boter erbij en wrijf met je vingers totdat je broodkruimels krijgt. Roer de suiker erdoor.
3. Meng de syrup met de melk totdat de melk is opgelost. Doe dit bij het bloemmengsel en breng het samen tot een deeg.
4. Maak nu balletjes van 18-19 gram elk (de grootte van een walnoot ongeveer) en leg ze op de bakplaten. Geef de koekjes de ruimte, want ze lopen uit.
5. Bak ze in ongeveer 10 minuten af. Blijf erbij want ze worden snel te bruin.
6.Laat ze even op de bakplaat liggen voor je ze op een cakerooster volledig laat afkoelen!
n.b. Ik koop de golden syrup of in de U.K. of bij een Engelse Expat zaak.
"Veel Bakplezier"!!!
woensdag 5 september 2018
dinsdag 4 september 2018
Broodjes uit Dorset: Wiggs
In deze broodjes zitten kruiden en dat maakt ze erg geschikt voor een broodje kaas!
Nodig:
500 gr sterke witte 00 bloem
1 theelepel zout
75 gr suiker
2 x 7 gr gist
1/4 theelepel kruidnagel
1/4 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel speculaaskruiden
1 theelepel karwijzaad
75 gr ongezouten boter, blokjes
150 ml melk
150 ml water
Doen:
1. Doe de bloem in een grote kom. Doe het zout en de suiker aan de ene kant en het gist aan de andere kant. Doe de kruiden, boter, melk en 3/4 van het water erbij. Begin met je vingers te roeren en doe beetje bij beetje het water erbij. Dit mag je ook in de machine met grote deeghaak doen. Blijf mixen totdat de wanden van de kom schoon zijn. (zo'n beetje). Je hebt waarschijnlijk niet al het water nodig. Ik had zo'n 50 ml over.
2. Doe een beetje olijfolie op je werkblad zodat het deeg niet gaat plakken. Kneed 5 minuten totdat het zacht is en niet meer plakt. Doe lichtjes wat olie in een kom. Doe het deeg erin terug en dek het met plastic folie af. Laat het tenminste 1 uur rijzen. Bij mij gebeurde het 1ste half uur niets! Heb het dus nog een uur gegeven en toen zat het deeg bijna tegen het plastic aan.
3. Beleg twee bakplaten met bakpapier. Schraap het deeg uit de kom op een met bloem bestoven werkblad. Vouw het inwaards om alle lucht eruit te kneden. Kneed het tot een vorm die makkelijk in 12 stukken te verdelen is.
4. Rol elk stuk tot een mooie bal en plaats dit op je bakplaten. Doe er een plastic zak over en zet 40 minuten weg. Totdat de broodjes verdubbeld zijn in grootte. Verwarm je oven op 220C> Mijn oven is heel erg heet dus ik zet hem altijd op 200C.
5. Bak de broodjes in 10-12 minuten af. Of totdat ze mooi goudbruin zijn. Ze zijn gaar als ze hol klinken.
Heerlijk!
zondag 2 september 2018
Pannenkoekjes uit Wales ( Welsh Cakes)
Heerlijk! En zo klaar! Je hebt alleen een koekenpan met een vrij dikke bodem nodig. (Of een griddle)
Nodig:
265 gr patent bloem
1 en een 1/2 theelepel bakpoeder (Oetker)
1/2 theelepel speculaas kruiden (mixed spice)
130 gr ongezouten boter in blokjes
90 gr witte basterd suiker
plus extra voor strooien
75 gr krenten
1 medium of 1 groot ei geklopt
1-2 eetlepels melk
Doen:
Zeef de bloem en de bakpoeder met de speculaas kruiden (mixed spice) in een kom. Voeg de boter toe en wrijf met je vingers totdat je broodkruimels hebt. Roer de suiker en de krenten erdoor. Mix het ei erdoor en doe er dan net genoeg melk bij totdat je een stevig deeg hebt.
Op een licht met bloem bestoven werkblad rol je het deeg uit tot 5mm dikte. Stamp met je 7,5 cm ronde uitsteker de rondjes uit. Rol de restjes opnieuw in een bal rol uit en herhaal dit een paar keer. Je kunt er ongeveer 14-15 rondjes uit krijgen.
Verhit een grote zware pan en wrijf dan met wat keukenpapier wat boter of olie in de pan.
Bak de pannenkoekjes op een laag-medium vuur in 3-4 minuten aan elke kant.
Oeps iets te donker.
Ze moeten goudbruin zijn en gaar aan de binnenkant, dus er moet ook geproefd worden!
Haal ze uit de pan en strooi er wat suiker over. Vers zijn ze het lekkerst, maar zijn ook lekker of koud of uit de toaster.
"Bak Ze"!!!
zaterdag 1 september 2018
Victoriaanse Karwijzaad Cake uit Bath
Als je geen Karwijzaad lust kun je ook Blauwmaanzaad (Poppy) gebruiken.
Nodig:
200 gr zachte ongezouten boter
200 gr witte basterd suiker
4 grote eieren
200 gr patent bloem
1/2 theelepel bakpoeder (oetker)
1 theelepel vers gemalen Nootmuskaat
rasp van 1 citroen
1 eetlepel Karwijzaad
2 eetlepels Brandy
klein scheutje melk indien nodig
cakevorm rond 20 cm
1. Verwarm je oven voor op 180C en maak je vorm bak klaar.
2. Met een elektrische handmixer mengen we de boter en de suiker tot een luchtig mengsel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe totdat het goed is gecombineerd.
3. Zeef de bloem en de bakpoeder in een kom en voeg de nootmuskaat, citroenrasp en de karwijzaadjes erbij. Vouw met een lepel of spatel de bloem en bakpoeder erbij.
4. Voeg 2 eetlepels Brandy erbij en check hoe het mengsel eruit ziet. Als het te droog is kun je er een klein scheutje melk bij doen.
5. Doe het mengsel in je bakvorm en bak in 40-45 minuten gaar tot hij goudbruin is en een satéprikker er schoon uitkomt.
"Bak Ze".
vrijdag 31 augustus 2018
Kaas en Bieslook Scones uit de Kitchencourtlane Bakery
Voor ongeveer 10-15 Scones heb je nodig:
500 gr sterke witte bloem 00 (Verdeeld)
80 gr ongezouten boter, dobbelsteentjes
150 gr geraspte Cheddar
1 kleine rode ui, fijngesneden
2 theelepels bieslook fijn geknipt
2 medium eieren
1 theelepel zout
5 theelepels bakpoeder (oetker)
225-250 ml melk
Voor het glansje:
1 ei licht geklopt
25 gr fijn geschaafde Parmezaanse kaas
1. Verwarm je oven op 225C.
2. Doe 450 gr van de bloem in een grote kom, voeg de boter toe en wrijf met je vingers het geheel tot broodkruimels. Doe de kaas, ui, look, eitjes, zout en bakpoeder. Mix voorzichtig om met een houten lepel.
3. Doe de helft van de melk erbij en blijf roeren om het geheel te combineren. Doe de laatste helft van de melk er in scheutjes bij en meng nu met je handen tot je een zacht en plakkerig geheel hebt. Waarschijnlijk heb je niet eens alle melk nodig.
4. Strooi de helft van de overgebleven 50 gr bloem over je werkblad (aanrecht).
Tip de plakkerige deegbal erop. Strooi de rest van de bloem erover. Vouw het deeg door de helft, draai 90 graden en herhaal dit een paar keer totdat al het bloem is opgenomen en je een mooi zacht deeg hebt. Door dit proces komt er ook lekker veel lucht in je deeg, waardoor je lichte scones krijgt. Als het deeg te plakkerig is doe dan wat bloem op je handen.
Probeer om het deeg niet over te bewerken.
5. Strooi lichtjes nog wat bloem op je werkblad. Rol dan zachtjes het deeg uit tot een dikte van 2.5 cm. Niet te zwaar op je deegroller gaan hangen en vooral niet te dun uitrollen. Met een ronde uitsteker van 7cm ingedoopt in bloem, drukken we de scones uit. Niet draaien! Gewoon hup recht het deeg in en op je met bakpapier ingelegde bakplaat leggen. De restjes samen brengen weer uitrollen en verdere scones uit drukken.
6. Borstel de bovenkant met het licht geklopte ei en strooi er wat Parmezaanse kaas over. Bak ongeveer 15 minuten tot goudbruin. Ze zijn nu ook mooi gerezen. Zet ze op je cakerooster om af te koelen.
Op de foto kun je zien dat ik per ongeluk Cheddar erop heb gedaan. Desalniettemin erg lekker!
Ik kan ze ook voor u bakken. Per stuk zijn ze dan 2 euro, bij een afname van 12 scones.
donderdag 30 augustus 2018
Brood met zongedroogde tomaatjes en olijven uit de Kitchencourtlane Bakery
Nodig:
500 gr sterke witte bloem 00
15 mg zout
55 ml olijfolie
14 gr gist 2 x 7 gr of 20 gr verse gist
275 ml water
170 gr zwarte Griekse olijven ontpit en gesneden
55 zongedroogde tomaatjes gesneden
Doen:
1. Mix alle benodigdheden behalve de olijven en tomaatjes in een kom. Zorg dat het zout niet in de buurt van het gist komt.
2. Kneed goed door met je handen en je knokkels, net zo lang totdat het deeg, elastisch, zacht en schijnend is. Doe plastic folie over de kom en zet een uur weg.
3. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en doe de helft van de olijven en de helft van de tomaatjes in elk stuk deeg.
4. Vorm de twee stukken in een rond brood en druk goed naar beneden. Strooi er wat bloem over en snij er een kruis in. Niet te diep.
5. Plaats ze op je bakplaat met bakpapier en doe er een schone plastic zak erover. Laat de broden op een warme plaats rijzen.
6. Verwarm je oven op 220C en bak de broden in 25-30 minuten af of tot ze goudbruin zijn. De broden zijn klaar en gaar als je op de onderkant klopt en het klinkt hol. Zet ze op je cakerooster om af te koelen.
7. Serveer met wat olijfolie.
"Bak Ze".
dinsdag 28 augustus 2018
PIKELETS uit de Midlands, Wales en het Noorden van Engeland
Soort van Crumpets maar dan niet in een vormpje maar los uit de hand. Lekker vers met boter maar zeker ook de volgende dag getoast. Voor ongeveer 20 pikelets:
175 gr sterke witte bloem 00
175 gr patent bloem
2 x 7 gr zakjes gist
350 ml melk
1 theelepel suiker
1/2 theelepel baksoda
1 eetlepel zout
150-200 ml water
een beetje zonnebloem olie om in the bakken
1. Doe de bloem en de bloem in een grote kom en roer de gist erdoor. Verwarm de melk tot lauw en roer de suiker erdoor tot het is opgelost. Giet de melk bij de bloem en mix goed om. Dan ga je heel hard mixen met een houten lepel. 3-4 minuten lang. Dit is hard werken maar we moeten de bubbels maken die zo bij de pikelets horen.
2. Doe plastic folie over de kom en zet een uur weg. Het deeg gaat rijzen maar kakt dan ook weer in. Dit is normaal.
3. Mix de baksoda en het zout met 150 ml water. Sla dit in het beslag. Doe dan nog wat water bij het beslag. Het moet een lekkere dikke pap worden maar makkelijk om in de pan te kiepen.
4. Zet een zware koekenpan op een middelmatig vuur. Als de pan warm is kun je met wat keukenpapier en zonnebloemolie de pan invetten. Twee bestek eetlepels per Pikelet. Bak voor 2-3 minuten totdat de bubbeltjes zijn gebarsten. De onderkant moet nu licht bruin zijn. Draai om en bak 2 minuten verder.
5. Serveer meteen met veel boter of honing, of laat ze afkoelen en dan toasten.
"Bak Ze"!!!
175 gr sterke witte bloem 00
175 gr patent bloem
2 x 7 gr zakjes gist
350 ml melk
1 theelepel suiker
1/2 theelepel baksoda
1 eetlepel zout
150-200 ml water
een beetje zonnebloem olie om in the bakken
1. Doe de bloem en de bloem in een grote kom en roer de gist erdoor. Verwarm de melk tot lauw en roer de suiker erdoor tot het is opgelost. Giet de melk bij de bloem en mix goed om. Dan ga je heel hard mixen met een houten lepel. 3-4 minuten lang. Dit is hard werken maar we moeten de bubbels maken die zo bij de pikelets horen.
2. Doe plastic folie over de kom en zet een uur weg. Het deeg gaat rijzen maar kakt dan ook weer in. Dit is normaal.
3. Mix de baksoda en het zout met 150 ml water. Sla dit in het beslag. Doe dan nog wat water bij het beslag. Het moet een lekkere dikke pap worden maar makkelijk om in de pan te kiepen.
4. Zet een zware koekenpan op een middelmatig vuur. Als de pan warm is kun je met wat keukenpapier en zonnebloemolie de pan invetten. Twee bestek eetlepels per Pikelet. Bak voor 2-3 minuten totdat de bubbeltjes zijn gebarsten. De onderkant moet nu licht bruin zijn. Draai om en bak 2 minuten verder.
5. Serveer meteen met veel boter of honing, of laat ze afkoelen en dan toasten.
"Bak Ze"!!!
maandag 27 augustus 2018
Hereford Appel Dumplings uit de Haagse Kitchencourtlane Bakery
Heerlijk!
Deeg:
300 gr patent bloem
mespuntje zout
150 gr ongezouten boter, blokjes
ongeveer 4 eetlepels ijs koud water.
1 ei, licht geklopt voor de glans
Vulling:
10 gr zachte ongezouten boter
35 gr gedroogde abrikozen in kleine stukjes
35 gr gedroogde cranberries
2 bolletjes stemgember in siroop, fijn gesneden plus 1 eetlepel uit het potje
4 kleine kookappels (Elstar bv.)
4 theelepels suiker en poedersuiker om te strooien
1. Om de pastry te maken doen we de bloem en het zout in een kom. Doe de boter erbij en wrijf met je vingertoppen tot je broodkruimels krijgt. Doe het water er langzaam bij totdat je een mooie deegbal in je handen hebt. Verpak het deeg in plastic folie en zet 30 minuten in de koelkast.
2. Verwarm je oven voor op 200C. Leg bakpapier op je bakplaat. Voor de vulling mix je de boter, gedroogd fruit, gember en gember siroop samen in een kommetje. Zet weg.
3. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Maak de onderkant van de appel plat. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken die je elk in een cirkel rolt. Kijk goed of de appel past voordat je de appel vult en inpakt. Strooi wat suiker op het deeg, zet de appel erop en vul hem. Gebruik ietsje water om de naden dicht te maken. Pak hem in en leg de appel met de naad naar beneden op je bakplaat. Van de afgesneden restjes deeg maak je een stokje en een blaadje. Ik gebruik een pizzasnijder en een mesje.
4. Wrijf wat ei over de appels voor de glans. Strooi er iets suiker over. Bak 10 minuten in 200C. Zet daarna de oven op 180C. Bak voor een verdere 30 minuten of totdat ze mooi goudbruin zijn geworden.
5. Serveer het liefst warm met custard of slagroom!
"Bak Ze"!
zaterdag 25 augustus 2018
Tantallon Cakes uit Schotland uit de Haagse Kitchencourtlane Bakery
Deze shortbread koekjes (niks geen cakes) komen uit East Lothian. Lang verhaal. Kort recept en erg makkelijk om te maken. Oh ja, én lekker!
Nodig:
100 gr ongezouten zachte boter
100 gr poedersuiker plus extra voor strooien
1 groot eigeel (het wit mag weg)
rasp van 1/2 citroen
100 gr patent bloem
100 gr maismeel
1/4 theelepel baksoda (arm & hammer)
1. Met de mixer mengen we de boter met de suiker totdat het licht en luchtig is. Mix daarna het eigeel erdoor en de citroen rasp.
2. Zeef de bloem, meel, en baksoda in de botermix en breng het mengsel samen door te kneden. Heel even maar, totdat het zacht en rond is.
3. Beleg 2 bakplaten met bakpapier. Rol het deeg uit op een licht bestoven werkblad tot een 5mm dikte. Met gebruik van een 6,5 cm koekjes drukker maken we de koekjes en leggen deze op de bakplaten. 18 ongeveer. Blijf de restjes kneden totdat je bijna al het deeg hebt gebruikt.
4. Prik met een vork wat gaatjes in de koekjes. Zet 30 minuten in de koelkast om te voorkomen dat ze verspreiden in de oven. Verwarm je oven op 180C.
5. Bak de koekjes zo'n 10 minuten, of totdat ze nét beginnen te kleuren. Laat ze 5 minuten op de plaat liggen voordat je ze op je rooster laat afkoelen. Lekker voor bij de thee!
6. "LIKE" Conny Bakes op facebook!
"Bak Ze"!!!!!!
Bananen Chocolate Chip Muffins uit de Kitchencourtlane Bakery
Bij dit recept heb je geen mixer nodig, mag wel natuurlijk. Gewoon met de handmixerding oh en een grote ijsschep met veer om de papieren bakjes te vullen.
Nodig:
210 gr patent bloem
135 gr witte basterd suiker
1 theelepel baking soda ( arm & hammer ) (AH)
1/4 theelepel kaneel poeder
1/8 theelepel zout
1 groot ei
Ongeveer 3 bruine geprakte bananen
75 gr gesmolten boter (magnetron)
1 theelepel vanille extract
100 gr chocolate chips (AH)
Doen:
Verwarm je oven op 190C. In een grote kom mengen we de bloem, suiker, baking soda, kaneel en zout. In een andere kom mixen we het ei, bananen, gesmolten boter en vanille. Doe dit bij de droge ingredïenten totdat het nét gemixed is. Geeft niet als het een rommel beslag is, muffin beslag mag rommelig zijn. Vouw er voorzichtig de chocolate chips doorheen.
Verdeel het beslag met je ijsschep over de 12 papieren muffinbakjes in je muffintray (hema). 3/4 vol. Bak 17-20 minuten totdat een saté prikker er schoon uitkomt. Laat 5 minuten in je muffintray staan voordat je ze op je rooster zet. Serveer, als dat mogelijk is, warm.
Ondertussen ga je naar Conny Bakes op Facebook en geef een dikke like!
"Bak Ze"!
Barm Brack uit Ierland uit de Haagse Kitchencourlane Bakery
Net als de Bara Brith uit Wales, hoort dit brood bij de categorie gespikkeld brood. Over heeeerlijk Brood! Vaak wordt dit met Halloween gegeten. Dan wordt er iets ingedaan b.v. een ring, wat dan je toekomst voorspeld. En bv. als er een stokje inzit betekent dat een ongelukkig huwelijk. Hoe je het went of keert, het is gewoon lekker brood. Ook getoast. Het fruit moet echter een nacht in de zwarte thee, voor we kunnen gaan bakken!
200 gr gemengd fruit
Ik heb rozijntjes, krenten en gedroogde abrikozen gebruikt, in stukjes geknipt.
250 ml hete sterke zwarte thee. (Ik gebruik Engelse PG tips, maar Earl Grey kan ook)
350 gr sterke wit bloem 00
1 theelepel zout
1 theelepel gist
25 gr ongezouten boter, zacht
1 eetlepel licht bruine basterd suiker
1 groot ei
80 ml warme (geen hete!) Melk
ongeveer 50ml water
1/2 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel speculaas koekkruiden
1. Plaats het gedroogde fruit in een kom, giet de hete thee erover heen en laat een nachtje staan.
2. De volgende dag doen we de bloem in een vrijstaande elektrische mixer met een grote deeghaak. Doe het zout aan de ene kant van de kom het gist aan de andere kant. Voeg boter, suiker, ei, melk, en de helft van het water erbij, zetten de mixer op de laagste stand en begin langzaam te mixen. Doe langzaam het water erbij, misschien heb je het niet allemaal nodig.
3. Mix 5 minuten op de medium stand, het deeg moet zacht en elastisch zijn en niet nat of plakkerig. Als het er ongemixt uitziet en het breekt makkelijk als je er aan trekt, mix dan 2 minuten langer door.
4. Laat het fruit heel goed uitlekken, bij mij was het ietsje te nat. Gebruik ook wat keukenpapier. Als het genoeg droog is doen we het samen met de kruiden bij het deeg. Mix 2 minuten op de laagste stand. Bij mij was het een heel vies beslag en ik had zin om het weg te gooien. Ik heb het nog 2 minuten laten mixen en even met mijn hand erin gekneed.
5. Haal de deeghaak eraf en dek de kom met plastic folie af. Laat het deeg rijzen. 2-3 uur. Ik heb het 3 uur gegeven. Want na 2 uur zag het deeg er wel hoopvol uit. Zet een bakplaat klaar met bakpapier.
6. Schraap het deeg uit de kom op een met bloem bestoven werkblad en vouw het inwaards totdat alle lucht eruit is. Als het deeg ietsje nat is kan dat met een beetje bloem van je werkblad verholpen kunnen worden. Nu moet je een mooie zachte bal hebben.
7. Vorm er een bal van en plaats op je klaargezette bakplaat. Doe dit in een schone plastic tas, ik heb altijd dezelfde in de la liggen, mijn proving bag. Laat weer 1 uur rijzen. Verwarm je oven voor op 220C.
8. Bak het brood in 20-25 minuten af. Totdat het goudbruin is. Als je op de bodem klopt moet het hol klinken. Laat 10 minuten afkoelen op je rooster. Serveer gesneden met een laag boter. Ondertussen ga je naar Conny Bakes op Facebook en geef je een dikke like!
"Bak Ze"!
Abonneren op:
Posts (Atom)
Cactus Gratis patroontje van Spin a Yarn Crochet (Camilla Cactus) Ik heb een haaknaald gebruikt van Clover 3,5 mm Voor Acryl heb ik Stylecra...
-
Vandaag leen ik mijn kookblog even uit aan mijn facebookpage simple ideas big impact. We gaan een patroontje uitleggen. ; Hondsroos! Nodi...
-
Een Nijntje taart maken: Eerst bakken we 4 traybakes: 1 Vanille beslag verdelen we over 2 traybakes Hetzelfde doe...