vrijdag 20 maart 2015

Glutenvrije Kokos Cupcakes van Kokosmeel


Deze (16) cupcakes hebben even de tijd nodig om te maken dus reserveer er wat tijd voor. Ze zijn de moeite waard.

Voorbereiding: 40 minuten, Bakken: 20 minuten


Voor de Karamel Kokos Topping:
115 gr geraspte kokos (Conimex)

140 gr donkerbruine suiker
160 ml slagroom
95 gr boter
1 theelepel vanille extract
snuif zout

Voor de cupcakes zelf:
135 gr kokosnoot meel
1/2 theelepel baksoda
1/4 theelepel zout
150 gr gesmolten boter
225 gr licht bruine suiker
8 grote eieren op kamer temperatuur
60 ml melk
4 theelepels vanille extract

Voor de Ganache:
150 gr donkere chocolade in stukjes
6 eetlepels slagroom

* Verwarm je oven voor tot 180C. Zet je cupcake/muffin tray klaar met de papieren bakjes erin.

* We gaan eerst de 115gr kokosnoot toasten, op een koekjesplaat b.v. 5-8 minuten, maar blijf erbij! Roer na 3-4 minuten even. Het wordt snel TE bruin. Als dit klaar is zet je het weg.

* In een medium mengkom doe je de kokosmeel, baksoda en het zout. Zet aan de kant. In een grotere kom mixen we de gesmolten boter, suiker,eieren, melk en vanille extract. Voeg de droge ingrediënten toe en mix goed.

* Vul de papieren cupcake bakjes met de mix. 4/5  vol ongeveer. Bak ze in 20 minuten gaar of tot je caketester er schoon uitkomt. Laat de cupcakes 5 minuten in je cupcake tray zitten. Laat ze daarna op je cake rooster volledig afkoelen.

 

In de tussentijd maken we de Ganache: Doe de stukjes chocolade in een kleine glazen kom. Verhit de slagroom in een klein pan totdat het goed heet is. Giet de slagroom over de chocolade en blijf roeren totdat de chocolade een lobbige créme is. Als de chocolade niet smelt, houdt dan de glazen kom over een pannetje heet water en blijf roeren. Zet de schaal weg. 5-10 minuten, hij wordt dan wat steviger.

* Dip de cupcakes in de ganache of smeer er een dikke theelepel overheen. Zet de cupcakes in de ijskast.



* Nu maken we de Karamel Kokos topping: Verwarm de suiker, slagroom, boter, vanille en het zout in een zware pan, geen non-stick pan. Roer totdat alles goed is gecombineerd en er geen stukjes boter meer in drijven. Laat 8 minuten pruttelen. Zet hoger of lager als je wilt maar je mag niet meer roeren. Als het moet kun je de pan even scheef houden. Haal de pan van het vuur. De Karamel zal nog erg dun zijn. Laat het 20 minuten staan en voeg dan de geroosterde kokos toe. Goed roeren. Giet ietsje meer dan 1 eetlepel over elke cupcake. Strooi er nog wat kokos over of wat chocolade. In een luchtdichte container blijven ze 2 dagen goed.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Cactus Gratis patroontje van Spin a Yarn Crochet (Camilla Cactus) Ik heb een haaknaald gebruikt van Clover 3,5 mm Voor Acryl heb ik Stylecra...