dinsdag 11 augustus 2015

Volkoren Brood met Chocolade en Citroen uit de Kitchencourt Lane Bakery



Een simpel, maar oh zo lekker brood met stukjes chocolade en grof geraspte citroen. Je kunt hem ook met alleen volkoren meel bakken.

Nodig:
400 gr volkoren meel
100 gr sterk wit (00) (pizza bloem)
10 gr zout
10 gr instant gist (levure)
40 gr ongezouten zachte (echte)boter
320 ml lauwe (nog nét geen warm) water
Olijfolie voor kneden
Voor de vulling: 80 gr in stukjes gehakte chocolade (basic)
De rasp van 2 grof geraspte citroenen.

* Doe de beide bloem/meel in een grote kom en doe het gist aan de ene en het zout aan de andere kant van de kom. Doe de zachte boter erbij en 1/3 van het water en roer de mix door met je vingers. Blijf dit herhalen tot je de kanten van de kom schoon krijgt. Misschien heb je al het water nodig, misschien minder. Dat voel je vanzelf. Je wilt een zacht deeg maar niet soppig. Gebruik het deeg nu om de kom schoon te maken door de randen naar binnen te werken. Blijf dit doen totdat je een mooi  ruw deeg hebt.

* Besprenkel wat olijfolie op je aanrecht (werkblad) en doe het deeg daarop. Begin nu het brood te kneden. Zo'n 8-10 minuten. Net zolang totdat je een mooi zacht deeg hebt met een babyhuidje.

* Doe het deeg nu in een met een licht met olijfolie ingesmeerde kom. Leg er een theedoek overheen en laat het rijzen totdat het in volume is verdubbeld. Dat kan na 1 uur zijn, maar het is niet erg als je het 2 of zelfs 3 uur laat rijzen.

 
 


 


* Beleg je bakplaat met bakpapier. Bestrooi je aanrecht (werkblad) met bloem en leg je deeg hierop. Sla de lucht uit het deeg en bewerk het door het deeg van buiten naar binnen te kneden. Rol het deeg uit. Beleg het met de chocolade/citroenrasp vulling en rol het deeg op tot een worst van ongeveer 30 cm. Draai het deeg in een knoop, voor zover dat mogelijk is. Leg het deeg op het bakpapier.





* Doe het geheel in een plastic zak en laat het nog eens een uur rijzen. Het moet nu verdubbeld zijn in grootte, en als je er zachtjes met je vinger in drukt moet het een beetje netjes terug komen. In de tussentijd is je oven voorverwarmd naar 220 C. En is het water in je ketel gekookt. Doe onderin de oven een bakplaat om alvast op te warmen.

* Bestuif het brood voorzichtig met wat bloem. Doe het brood in de oven en vul de onderste bakplaat met heet water. Dit zorgt voor stoom in de oven zodat je brood een lichtere korst krijgt. Bak het brood 30 minuten en check dan of het brood gaar is. Dit doe je door met je vuist op de bodem van het brood te kloppen. Dit moet hol klinken. Doe het brood langer in de oven tot dit zover is. Laat het brood op je cake rooster afkoelen.


                                                                   "Bak Ze" !!!!!!



Tip: Als je te heet water gebruikt verbrand je het gist. Als je het zout op het gist gooit gaat het ook dood en mislukt je brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Cactus Gratis patroontje van Spin a Yarn Crochet (Camilla Cactus) Ik heb een haaknaald gebruikt van Clover 3,5 mm Voor Acryl heb ik Stylecra...