woensdag 4 januari 2017

Sinaasappel Spiegel Cake


Voorbereiding: 1-2 uur, Baktijd: 1-2 uur
In totaal ben ik 5 uur met deze cake bezig geweest.
Lees dit recept zeker 2 keer door voordat je er mee gaat beginnen!

Nodig: Voor de Génoise:
40 gr ongezouten gesmolten boter
5 eieren (M)
165 gr witte basterd suiker
2 grote sinaasappelen, geraspt
snuif zout
165 gr patent bloem

Voor de zoute caramel saus:
55 gr ongezouten boter
130 gr licht bruine basterd suiker
5 eetlepels ongeslagen slagroom
1 theelepel zeezout

Voor de créme basis:
600 ml ongeslagen slagroom
1 eetlepel (14 gr) boter ( te gebruiken als de créme te dun is)
Ivoor kleur gel (optioneel)

Voor de chocolade spiegel glans:
150 ml slagroom
135 gr witte basterd suiker
55 gr cacao poeder (blooker)
3 blaadjes gelatine

1. Verwarm je oven voor op 180C en spray en beleg je bakvormen met bakpapier.
2. Voor de génoise , in een grote hitte bestendige kom, combineren we de suiker en de eieren. We doen dit Au Bain Marie.  Met een elektrische handmixer mixen we 7 minuten lang totdat het geheel is verdriedubbeld in volume, bleek is en draden op het beslag laat als je de mixer optilt. Voel je dat de kom te warm wordt om aan te raken, haal hem dan van de pan, anders kook je de eieren.
3. Roer er zachtjes de sinaasappel rasp en het zout doorheen. Zeef de bloem erover in kleine beetjes, zachtjes door het mengsel roerend. Doe daarna de gesmolten boter er aan de rand van de kom langzaam in het mengsel, en vouw het er in. Zachtjes roerend.
4. Verdeel het mengsel over je 2 bakvormen. Giet het beslag er zo laag mogelijk in. Bak de génoise af in 18-20 minuten. Of totdat de zijkanten van de cakes afkomen. Check met je caketester of deze er schoon uitkomt. Laat de cakes 5 minuten in de bakvormen zitten voordat je ze helemaal op je cake rooster laat afkoelen.
5. Voor de caramel saus doen we de boter en de suiker in een kleine sauspan op een lage verwarmingsbron en roeren we totdat de suiker is gesmolten. (3 min. ong.) Mix met een handmixer de slagroom er langzaam doorheen. Breng het geheel aan de kook en laat het dan 1 minuut pruttelen, haal het dan van het vuur. Roer het zeezout er doorheen en zet weg om af te koelen, maar blijf af en toe roeren om korstvorming te voorkomen. Als het is afgekoeld mix dan 1-2 minuten om er wat luch in te krijgen.
6. Voor de créme basis, mixen we de slagroom tot stevige pieken. Mix er dan de caramel saus doorheen om een gezouten caramel créme te krijgen. Mocht het te dun zijn dan kun je de 14 gr boter even plat mixen en aan de créme toevoegen. Gebruik een tandenstoker om de Ivoor kleur toe te voegen. (als je dat wil)
7. Om te cake samen te stellen ga je als volgt te werk: Snij de 2 cake door de helft. Nu heb je 4 lagen. Plaats de eerste helft voorzichtig op een cakebord. Met een palette mes smeren we 5mm créme ongeveer op de eerste laag. Plaats een génoise er bovenop en herhaal de créme cake lagen totdat je 4 lagen génoise met caramel créme laag hebt.
Smeer nu de hele génoise rondom in, totdat alle gaatjes zijn gevuld en probeer het zo glad mogelijk af te smeren. Niet alles gebruiken. Zet de cake in de koelkast. Zo'n 20-30 minuten.
8. Haal de cake uit de koelkast en smeer er nog een laag overheen. Zet weg in de koelkast voor 20 minuten met de overgebleven créme.
9. Voor de chocolade glans: doe de slagroom, suiker, cacoa poeder en 150ml water in een kleien sauspan en verwarm het geheel totdat de suiker volledig is gesmolten. Blijf roeren. Breng het aan de kook en laat het 2 minuten pruttelen. Haal van het vuur en laat 10 minuten afkoelen.
10. Leg 3 velletjes gelatine in een kom met water en laat 5 minuten staan. Knijp het water eruit en doe de blaadjes in de chocolade glans. Roer totdat ze compleet zijn opgenomen. Gebruik een suiker thermometer om te kijken dat de temperatuur van de chocolade glans is afgekoeld tot een maximum van 38C voordat je het gaat gebruiken.
11. Giet de choco glans door een fijn vergiet in een glazen maatbeker en sla er zachtjes mee op je werkblad om er voor te zorgen dat eventuele luchtbellen naar boven komen.
12. Zet de cake op een cakerooster dat bovenop een bak (baking tray) plaat staat. Giet de chocolade glans eroverheen. Check of de gehele cake in de glans zit. Giet de afgedruipte chocolade in de maatbeker en herhaal totdat de cake helemaal in de chocolade glans is gedompeld.
13. Zet de cake onmiddellijk in de koelkast.
14. Versier naar hartelust.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Cactus Gratis patroontje van Spin a Yarn Crochet (Camilla Cactus) Ik heb een haaknaald gebruikt van Clover 3,5 mm Voor Acryl heb ik Stylecra...