zondag 12 augustus 2018

Conny's Focaccia in 8 stappen


Stap 1. Een plastic bak 2-3 liter vierkant insmeren met olijfolie. Zo wordt de vorm behouden.

Stap 2. De benodigdheden klaarzetten.

Te weten:
500 gr sterke bloem 00
10 gr zout
10 gr gist
140 ml Olijfolie
360 ml water
Griesmeel
Zeezout en Gedroogde Oregano als finish.

Stap 2. Doe de bloem in de mengkom met het zout aan de ene en het gist aan de andere kant. ( Zout dood gist, dus nooit op elkaar leggen)
Doe er 40 ml van de olijfolie en 3/4 van het water bij en begin langzaam met mixen. Voeg er telkens kleine beetjes water bij. Totdat alle bloem van de wand van de kom is meegenomen. Waarschijnlijk heb je niet al het water nodig of misschien ietsje meer. Je wil deeg dat heel zacht is- natter dan gewoon brooddeeg. Blijf doormixen. 5-10 minuten.



Stap 3. Terwijl de mixer dit natte, plakkerige, op kauwgom lijkende deeg door mengt nog eens 5-10 minuten letten we erop dat het mooi glanzend wordt.
Dit moet een plakkerig deeg zijn dus doe er absoluut geen bloem bij.

Stap 4. Als het deeg zacht en elastisch is doen we het in de container. Doe er een theedoek overheen en zet weg. 1 uur ongeveer. Het deeg moet verdubbeld zijn.

                         Wat een plakdeeg!

Stap 5.
Maak je bakplaten gereed met bakpapier en druppel er olijfolie overheen.



Stap 6. Giet olijfolie op je werkblad en strooi daar griesmeel overheen.


Voorzichtig doen we het plakdeeg op deze plek. We willen dat er veel lucht in het deeg blijft. ( Ook al lijkt het nergens op en wil je het eigenlijk in de vuilnisbak kieperen)




Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm er dan rechthoeken van. leg ze elk op een bakplaat.


Stap 7. Leg elke bakplaat in een schone plastic tas en laat het deeg rijzen. Totdat het deeg is verdubbeld.
 1 uur.  Ondertussen verwarmen we de oven voor op 220C.




Stap 8. Maak met je vingers (Of 1 wijsvinger) gaten in het deeg. Diep doordrukken tot de bodem.Als het erg plakt kun je je vingers eerst in de griesmeel steken. Besprenkel het deeg met olijfolie. Strooi er dan (grof) zeezout en Oregano over. We bakken de broodjes in 15 minuten af. Ze zijn gaar wanneer je op de onderkant klopt, het hol klinkt.
Besprenkel met nog meer olijfolie en zet op een rooster om af te koelen.




Hier zie je dat het tweede brood iets te lang in de oven heeft gezeten. Maar hij was erg lekker!

De binnenkant moet er luchtig uit zien!

                         "Bak Ze"!


 














Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Cactus Gratis patroontje van Spin a Yarn Crochet (Camilla Cactus) Ik heb een haaknaald gebruikt van Clover 3,5 mm Voor Acryl heb ik Stylecra...