vrijdag 24 augustus 2018

Saffraan Brood uit het Zuid Westen van Engeland


Saffraan werd in Cornwall verbouwd tot het einde van de 19e eeuw. Het geeft een prachtig kleur en honingachtige smaak aan dit verrijkte brood. Ook heerlijk licht getoast!

Nodig:
1/2 theelepel saffraan draadjes (3 zakjes van Verstegen)
125 ml melk





1. Plaats de saffraan in de melk in een pan en verhit dit zachtjes totdat het nét heet is. Uitzetten en minstens 2 uur laten staan.

Verder nodig:
450 gr sterke witte bloem 00
1/4 theelepel speculaas koekkruiden
1/2 theelepel zout
100gr licht bruine basterd suiker
7 gr instant gist ( 1 zakje)
85 gr ongezouten boter in blokjes
150 ml water
175 gr krenten
1 eetlepel gesuikerde citrus strips in kleine stukjes geknipt



 


2. Doe de bloem en kruiden in een kom. Doe de suiker en het zout aan de ene kant en gist aan de andere kant van de kom. (zout doodt gist) Doe de boter en de saffraan melk erbij en begin langzaam te mixen. Met je handen of met je grote mixer met deeghaak. Doe er beetje voor beetje wat water bij en blijf mixen totdat het deed zacht en plakkerig is. Misschien heb je niet al het water nodig.

3. Doe er een druppel olijfolie bij en blijf nog 5 minuten kneden. Totdat het zacht en niet meer plakkerig is. Wrijf een kom in met olijfolie, doe de deegbal erin, leg er plastic folie over en zet weg. Liefst 3 uur.






4. Schraap het deeg op een met bloem licht bestoven werkblad en kneed het deeg om en vouw het herhaaldelijk naar binnen totdat alle lucht eruit is. Kneed de krenten en de in stukjes geknipte citrus reepjes door het deeg. Handje voor handje.
5. Vorm het deeg in een grote worst. Maak het een beetje plat, doe de uiteinden naar binnen en rol het op. Leg de naad op de bodem en leg het in je brood vorm. (Ingevet met boter).



6. Doe de broodvorm in een schone plastic tas en zet weg. Ongeveer 2 uur. Totdat het deeg is verdubbeld. Verwarm je oven op 200C.
7. Bak het brood in 20 minuten, zet dan je oven lager op 180C. Bak het brood verder voor nog eens 20 minuten totdat het brood goudbruin is (die van mij was best wel donker hoor, dat geeft niks).
Het brood is gaar als je op de onderkant klopt en het hol klinkt. Haal het brood uit de vorm en laat het op je rooster afkoelen.

                              "Bak Ze"!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Cactus Gratis patroontje van Spin a Yarn Crochet (Camilla Cactus) Ik heb een haaknaald gebruikt van Clover 3,5 mm Voor Acryl heb ik Stylecra...