vrijdag 17 augustus 2018

Sally Lunn uit de Kitchencourtlane Bakery


Eigenlijk is dit een lichte Brioche. Uit Bath. In Liverpool wordt het met gedroogd fruit en glacé kersen gegeten.

Nodig: Bakvorm 15cm diameter maar wel een hoge

275 gr 00 Bloem (pizzameel)
1 theelepel zout
2 theelepels witte basterd suiker
7 gr gist ( 1 zakje levure)
30 gr zachte ongezouten boter
1 groot geklutst ei
120 ml melk

Voor het glanslaagje: 2 eetl. basterd gemengd met 2 theel. melk.

1. Doe de bloem in een grote kom. Doe het zout en de suiker aan de ene kant en het gist aan de ander kant. Doe de boter en 2/3 van de melk erbij. Begin langzaam te mixen. (Met de hand of met je electrische mixer met deeghaak). Blijf langzaam kleine beetjes melk toevoegen. Blijf door mixen totdat alle melk is opgenomen en de wanden van de kom schoon zijn.

2. Doe een klein beetje bloem op je werkblad, leg het deeg erop en begin te kneden. 5-10 minuten. Ik laat dit aan mijn grote machine over. Eerst is het wat plakkerig maar dit verdwijnt naarmate je kneed.
Als het een mooie bal is geworden leg je het in een geoliede kom, doe er een schone theedoek over en laat 2-3 uur rijzen.





3. Beboter je bakvorm. Haal je deeg uit de kom en kneed inwaarts. Is het een mooie bal geworden, leg hem dan in je bakvorm, doe er plastic folie over en zet een uur weg.










Ondertussen heb je de oven op 200C voorverwarmd.
Haal het plastic eraf en zet de Sally in de oven. Bak in 20 minuten af, totdat hij mooi is gerezen en goudbruin is.
Zodra je de Sally uit de oven haalt, smeer dan met een kwastje het suiker en melk mixje erover heen voor een mooie glans.
Zet de Sally Lunn op een rooster en laat afkoelen.
Serveer gesneden en met boter.



Met dank aan Solange Luyon, uit 1860. Fransaise, Hugenoot en in Bath UK asiel gevonden. Zij verkocht deze broodje rondom de straten van Bath Abbey.

                          "Bak Ze" !










Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Cactus Gratis patroontje van Spin a Yarn Crochet (Camilla Cactus) Ik heb een haaknaald gebruikt van Clover 3,5 mm Voor Acryl heb ik Stylecra...